Импулс

От:София
Стил:Hard Rock/Heavy Metal
Активен период:1979-1996

Биография

ИМПУЛС е група създадена от Илия Кънчев като студийна формация през март 1979. Първоначално името е ИМПУЛС'79 (за да не се бърка с групата на В.Кавалджиев от '70-те), но постепенно цифрите отпадат. Първият запис е през април '80-та а за гост вокал е поканен Вили Кавалджиев. След този запис групата е попълнена и през април е първата им изява на живо. Нелеп инцидент изважда от строя вокала на групата Ч.Панев. През '81-ва първата формация се разбива. През есента И.Кънчев попълва групата с нови музиканти и втвърдяват звученето. В края на годината Кънчев чупи ръката си, което налага присъединяването на негов заместник. Това е брилянтния музикант и композитор Нелко Коларов. Той остава сериозна следа в творчеството на групата в следващите няколко години. Големият хит от този период е баладата "Ако ти си отидеш за миг" с участие на гост саксофониста Христо Златинов. Първият албум на групата излиза през 1985 г. а групата започва турнета из страната, бившия Съветски съюз и Африка. Изтощителните турнета водят до нови промени в състава. В края на '87-ма Кънчев събира нови музиканти. Групата стартира с нов състав, нов стил и нов имидж. Започват записи на нови парчета, а стиловата посока е - хеви метъл. БНТ излъчва клипа на "Гладиатор", който води вълна от фенове. През 1989 г. излиза и албума, носещ същото име. На съвместен концерт с чешката група Titanic, чехите харесват китариста и вокалист Г.Енчев и го канят да се присъедини към тях. Това води до разпадане на групата.
През '95-та Кънчев и А.Георгиев с нови попълнения се събират и записват албума "Лошо гадже". През '98-ма излиза "Аутопсия на една държава" в който повечето от песните са от албума "Лошо гадже" но с променени имена. Излиза и компилацията "20 години здрав рок".
През 2008 г. И.Кънчев в интервю за сайта Metal Katehizis обявява че планира нови издания на групата, но смъртта му през ноември 2009 г. проваля плановете.