Тангра

От:София
Стил:Hard Rock/Pop Rock/New Wave
Активен период:1976-сега

Биография

ТАНГРА е рок група, основана през 1976г. В първите години на групата, през нея преминават редица музиканти, добре познати в музикалните среди. Много от тях в последствие стават известни солови артисти. Историята на ТАНГРА, условно може да се раздели на три етапа, като свързващата фигура е басиста Константин Марков.
Първият етап (до 1980) е ориентиран към класическия хард рок. През 1977 г. ТАНГРА правят турне в тогавашния Съветски съюз, а следващата година участват в програмата на България на Световното изложение в Монреал, Канада . Песента на Т.Славов "Ако имаш време" печели Първа награда на "Младежкия конкурс за забавна песен" ('78), а "Пътища" на К.Атанасов наградата на публиката. През '79-та отново печелят първа награда с "Очакване" (вокал В.Кавалджиев).
Следващият период ('80-'83) е белязан от сътрудничеството на групата с композитора Б.Карадимчев и поета Ал.Петров. Стилът вече е по-олекотен и мелодичен, а част от песните от първия албум стават хитове. През 1983 г. участват на "Шлагерфестивал" в Дрезден, Германия.
През третия период ТАНГРА се ориентират към модерния тогава "ню уейв". Всъщност музиката на групата от този период е доста по-усложнена от общия фон в течението. През 1985 г. отново печелят Първа награда на "МКзЗП" с "Оловният войник". Следващата година ТАНГРА участват на рок-срещата EST Rock в Швейцария. Следващите години работят по клубовете на Северозападна Европа. Постепенно част от музикантите тръгват по различни пътища и групата се разпада.
През 2016 г. ТАНГРА е възродена с подновен състав.